Amiben a segítségére lehetek

Párterápiás tanácsadás

A párterápia fiatal műfaj, alig több mint 60 éves múltra tekint vissza,  népszerűsége mégis folyamatosan növekszik igen magas hatékonysága miatt. A páros tanácsadást mindig két terapeuta/terápiás konzultáns végzi, mert így könnyebben meg tudjuk őrizni a rálátási képességünket.

Pártanácsadás során a közös célok és értékek megtalálása, a kommunikáció, a mindkét fél számára kielégítő szexualitás és a konfliktuskezelés fejlesztése, valamint egymás megértésének a segítése történik oly módon, hogy számba vesszük, ki, mit hozott az eredeti családjából, abból mit szeretne továbbvinni, min változtatna és mit szeretne elhagyni, de legfőképp, hogy mi az a közös metszet, ami stabil alapja lehet egy boldog és tartós párkapcsolatnak.

Fontos tudni azonban, hogy a párterápiás tanácsadás nem csodaszer. Előfordulhat, hogy a konzultáció folyamán rájönnek, hogy útjaik túlságosan különböznek. Ilyenkor abban tudunk segíteni, hogy a szétválás minél fájdalommentesebben történjen és abból mindketten a lehető legkevesebb sérüléssel kerüljenek ki.

Szexuális tanácsadás

Általában a párterápiás tanácsadás részét képezi a szexualitással kapcsolatos munka is, de nem ritkán előfordul, hogy egyéni kliensek jelentkeznek intim problémával. Ilyen tanácsadás akkor lehet indokolt, ha a partnerhez ténylegesen nem kötődő szexuális zavarról van szó, például ha valaki szexuális bántalmazás áldozata volt korábban és annak emléke még mindig kísérti, megmérgezi a nemi életét. Ekkor irányított gyászmunkát kell végezni. Ha párkapcsolatban él, a partner bevonása a tanácsadásba ebben az esetben is sokat segíthet a fájdalmas tapasztalások átdolgozásában, még úgy is, ha a társa nem vesz részt fizikailag az üléseken, de az ott felszínre tört érzéseket, élményeket megoszthatja vele is.

Szintén gyakori, hogy valaki csak saját magának tulajdonítja intim problémáját, mint például vaginizmusát, erekciós gondját, orgazmuszavarát, vagy korai magömlését, stb. Fontos azonban, hogy amennyiben párkapcsolatban él, vonja be párját is a terápiába, mivel ezek a tünetek sok esetben a kapcsolat valamely zavarát fedik el és csak azzal együtt kezelhetőek, illetve a változáshoz  a partner aktív támogatása is szükséges.

Életvezetési tanácsadás

Mindannyiunk életében előfordul, hogy úgy érezzük megakadtunk és a világ nélkülünk megy tovább, mi pedig csak egy helyben toporgunk, vagy még azt sem. Ebből az állapotból segíthet tovalendülni az életvezetési tanácsadás.

Legtöbbször olyankor érezzük magunkat csapdahelyzetben, ha életciklusváltáshoz érkezünk és az új kihívások megoldhatatlan akadályoknak tűnnek. Kamaszkorban a pártalálás és a pályaválasztás, vagy a kortársakkal való barátkozás lehet ilyen nehézség, nem is beszélve a szülőkkel való hadakozásról, fiatal felnőttkorban a „karrier, vagy család” dilemma, a szülőkről való tartós leválás, a párkapcsolat felé való elköteleződés szokott gondot jelenteni, míg az érett felnőtt kor tipikus kérdése a „vajon jól döntöttem-e?”. „Jól döntöttem-e a párválasztáskor, a gyermekvállalással, megfelelően neveltem-e őket, jó-e nekem ez a hivatás?” stb. Végül az idős kor fő dilemmái, a hátralépés nehézsége a családban és a munkában, valamint a szembenézés szeretteink elvesztésével és saját elmúlásunkkal. Az életvezetési tanácsadás során az adott élethelyzetre fókuszálva, a tapasztalt problémákat körbejárva abban tudok segíteni, hogy elfogadja, amin nem tud változtatni és változtasson ott, ahol igen. Természetesen itt sem direkt tanácsok adására kell gondolni, hanem olyan feltáró beszélgetésekre, amelyek segítségével tisztán láthatja saját helyzetét és lehetőségeit. Arra a kérdésre, hogy „mit tegyek?” nem adhatok választ, de arra igen, hogy „mit tehetek?” és ha egyszer elhatározta, merre indulna tovább, abban a kérdésben is segíthetek, „hogyan?” juthat el a kitűzött célhoz.

Önismeretnövelés

Mindenfajta tanácsadás és terápia fontos eleme az önismeret növelése. Enélkül nem is képzelhető el semmiféle pozitív változás. Bár ma még Magyarországon nincs nagy hagyománya annak, hogy valaki „csak” önismeretnövelés végett keres föl egy segítőt, mégis ez mindenféle lélektani munka sava-borsa. Rengeteg fájó csalódástól, rossz döntéstől illetve tévúttól kímélhet meg a jó önismeret. Azt segít meglátnunk, hogy milyen erényeink és milyen hibáink vannak, hogyan látnak mások, és mi milyennek próbáljuk láttatni magunkat. A jó önismeret magasabb önértékeléssel, nagyobb magabiztossággal és jobb egészséggel párosul. Önismeret növelésére különösen hasznosak a különféle csoportmódszerek – pl.: pszichodráma, családterápiás önismeret –, de aki zárkózottabb, kevésbé meri magát sok embernek föltárni, annak lehet jó az egyéni tanácsadás.

Pályaválasztási tanácsadás

A kamaszok és a fiatal felnőttek gyakori problémája, hogy „nem tudom mit kezdjek magammal, semmi nem érdekel.” Napjainkban az sem ritka ugyanakkor, hogy középkorú emberek szeretnének pályát módosítani. Ekkor abban tudok segíteni, hogy megkeressük, hogy Ön miben jó, miben kiemelkedő, vagy mihez nincs tehetsége, azután segítek felvázolni, milyen pályalehetőségek közül választhat, és mit kell ahhoz tennie, hogy az adott területen sikeres legyen. Ezen kívül segítek a megfelelő önéletrajz megírásában, hogy maximalizálhassa esélyeit a HR-osztályokon.

Irányított gyászmunka

Természetes, hogy a gyász érzése kíséri egy szeretett személy elvesztését, akárcsak egy traumatikus élményt, és az egészségi állapotunk-, vagy addigi élethelyzetünk drasztikus megváltozását. Ha azonban ez az állapot egy évnél is tovább fennmarad, vagy a vesztesség után nincs gyászélmény, akkor mindenképp krónikus gyászról, vagy komplikált gyászról beszélhetünk. Ekkor a gyász folyamata valami miatt megakad, és a személy az elgyászolás helyett a gyászban él tudatos, vagy nem tudatos formában. Ilyenkor abban segíthetek, hogy tisztázza a veszteség tárgya iránt érzett szeretetét és haragját, valamint a vele kapcsolatos beteljesületlen igényeit, vágyait, és el tudja engedni, meg tudjon bocsátani – saját magának is – egy olyan empatikus, szeretetteli közegben, ahol semmit nem kell szégyellnie, vagy elhallgatnia.